آشنایی با بندر ترکمن

ساخت وبلاگ

آشنایی با وضعیت اجتماعی شهرستان بندر ترکمن

بندر ترکمن شهری کاملا جدید و بدون هر گونه سابقه تاریخی است. در سال 1308 سندیکای راه آهن تصمیم گرفت بندری در 22 کیلومتری شمال بندرگز احداث نماید.

منطقه شمال شرقی در استان خراسان و استان گلستان شامل شهرهای بندر ترکمن، آق قلا و گنبد که ترکمن ها در آن سکونت داشتند ترکمن صحرا نامیده اند. ترکمن ها قومی از ترکان بودند که در حوزه شرقی دریای سیحون می زیستند. امروزه ترکمن ها در کشورهای همجوار ایران، ترکمنستان، چین، عراق، سوریه، لبنان، افغانستان و ترکیه سکونت دارند. در مورد منشأ نژادی و خاستگاه جغرافیایی این قوم گفته شده است که نیاکان این قوم در هزاره های گذشته در جنوب کوه های آلتائی در آسیای میانه زندگی می کرده اند و شیوه زندگی آن ها کوچندگی بوده و دامنه کوچ آن ها از قرقیزستان تا مغولستان بوده است. دشواری های طبیعی، ستیز های بین گروهی و چیرگی امپراطوری چین بر این گروه های کوچنده، مهاجرت تاریخی این قوم به غرب آسیای میانه از قرن دوم تا قرن 13 هجری قمری را فراهم کرده است. گروهی در شرق دریای خزر مستقر شده اند. ترکمن های ایران شامل ایلات یموت، گوکلان و تکه هستند. گروهی در بخش جرگلان واقع در غرب خراسان زندگی می کنند که نخورلی نام دارند و آداب و رسوم ترکمن دارند.

اغزخان سر کرده ترکان غز 24 پسر داشت و ترکمنان امروز ادامه نسل آن ها هستند. ترکمن ها مسلمان و اهل سنت و جماعت می باشند از چهار فرقه یعنی حنبلی، حنفی، مالکی و شافعی و بیشتر پیرو مدهب حنفی هستند.

ترکمن ها فرهنگ و رسوم جالبی دارند که از روزگار گدشته دست نخورده باقی مانده است.

 

جاذبه های گردشگری بندرترکمن

در منطقه بندر ترکمن زیارت گاه هایی وجود دارد که عده ای از ترکمن ها به دیدار آن می روند:

  • امامزاده دانشمند (دالیشمان) که فضل و دانش سرشاری داشته و نسب او به اولاد و احفاد یکی از چهار یار پیامبر می رسیده است.

اینچه برونی ها می گویند ملا علی دانشمند در همان محلی که اینک مقبره اش قرار دارد شهید شده و تا مدتی قبرش بی حفاظ بوده تا این که گنبدی از آجر به رویش درست کردند و اکنون دارای متولی است.

  • خالد نبی – در قله کوه گوکچه داغ مرقدی است که زیارتگاه عموم ترکمن هاست.
  • بها الدین نقشبندی – یکی دیگر از زیارت گاه هایی که هر ترکمن آرزوی دیدن آن را دارد مقبره خواجه بهاء الدین نقشبند بخارایی است که مقبره اش در بخارا است. مریدان او هنوز در ایران، چین و عربستان و هند زندگی می کنند.

او در سال 1388 میلادی (791 قمری) فوت کرده و صومعه و مسجد و مقبره محصوری دارد که در قریه (بهاء الدین) است و کتب خطی بسیاری دارد و در مقبره او سنگ مزاری وجود دارد که از بس بر آن پیشانی ساییده اند، این سنگ در حال از بین رفتن است. در بالای مقبره چند شاخ قوچ و یک پرچم آویزان است. اجداد بهاء الدین به عدد 7 علاقه خاصی دارند زیرا 7 ماهه به دنیا آمده اند، در 7 سالگی قرآن را حفظ کرده و در 70 سالگی از دنیا رفتند. بنابراین هدایای روی قبر را باید قابل تقسیم به 7 یا مضربی از این عدد کرد.

در شرق بندر ترکمن نزدیک روستای خواجه لر یادبودی از بهاء الدین ساخته اند و گویا در سفر به مکه در این جا استراحت کرده است. زنان بیشتر از مردان به زیارت گاه متوسل می شوند مخصوصا زنان نازا، بز یا بزغاله ای را نذر می کنند و تریشه یا پارچه ای به شاخه های درخت کنار زیارت گاه دخیل می بندند و گاهی از یک نقطه ترکه نخ، کمانی می سازند و به درخت می آویزند که این به معنای خواستن فرزند پسر است. روزهای جمعه کنار زیارت گاه ها پر از جمعیت است.

در ده کیلومتری شرق بندر ترکمن زیارت گاهی است که به آن قدمگاه خواجه بهاءالدین می گویند و زائران ترکمن روزهای جمعه در کنار آن گرد می آیند.

 

پرورش اسب در بندرترکمن

اسب های ترکمن از اسب های بومی ایران با ویژگی های منحصر به فرد و با سابقه ای به طول تاریخ تمدن جهان می باشد. اجداد اسب های ترکمن در اصطبل های سلطنتی قوم ماد پرورش یافته اند و سپس به خراسان منتقل شده اند. ویژگی منحصر به فرد اسب ترکمن در جنگ ها، سرعت، استقامت، شجاعت و یکه شناسی شن اسب نسبت به صاحبش در فتح الفتوحات هخامنشیان و اشکانیان تا دوران افشار و زند تأثیر به سزایی داشته است. مهم ترین وجه تمایز اسب ترکمن با سایر اسبان جهان در زیبایی، چابکی و سرعت می باشد. پراکندگی فعلی اسب ترکمن غرب بندر ترکمن، استپ های مرز روسیه در شمال، منطقه بجنورد در جنوب و حوالی قوچان در شرق است و بیشترین تعداد آن ها در شهرستان های آق قلا و گنبد است.

اسب های ترکمن از لحاظ اندام شناسی و خالص بودن به گونه های مختلفی تقسیم شده اند که قدیمی ترین آن ها اسب ترکمن آخال تکه است و دارای اندامی ظریف و باریک با پا های بلند، سم های کوچک نرم و شکننده، طویل بودن بدن و ضعیف بودن کمر می باشد. نوع دیگر اسب ترکمن اسبان ترکمن جرگلانی است که برای باربری و حمل و نقل و گاری کشی و کار در زمین های کشاورزی و مسیر های صعب العبور از آن استفاده می شود و تنومند و نسبتا سنگین و در عین حال مطیع و سر به راه می باشند. نوع دیگر اسب ترکمن چنارانی می باشد که برای اولین بار توسط نادر شاه افشار از آمیزش بهترین نوع اسب عرب با مادیان آخال تکه در منطقه چناران خراسان به وجود آمد که بسیار سریع و دونده بود. و برای حمل تجهیزات جنگی و سواران مسلح و کوهستان ها مناسب می باشند.


از اینکه با تورآگهی همراه هستید سپاسگذاریم.

الف) مطالعه مطالب گردشگری بیشتر:

  • جاذبه های گردشگری گنبد قابوس 
  • جاذبه های گردشگری گرگان
  • جاذبه های گردشگری بابلسر 

ب) پیشنهادهای مسافرتی تورآگهی:

  • برترین پیشنهادهای تور کیش  همه آژانس های ایران 
  • برترین پیشنهادهای تورشمال  همه آژانس های ایران
  • برترین پیشنهادهای تور مشهد  همه آژانس های ایران 
پیشنهادهای تور کیش, ......
ما را در سایت پیشنهادهای تور کیش, ... دنبال می کنید

برچسب : آشنایی با بندر ترکمن, نویسنده : 2tourekish1 بازدید : 23 تاريخ : پنجشنبه 25 آذر 1395 ساعت: 18:55